Pagina: 1 2 3
 

Obiceiuri de Florii
 
În ajunul Floriilor, în Muntenia și Dobrogea, se efectuează un ceremonial complex, structurat după modelul colindelor, dedicat unei zeități a vegetației, numită Lazăr sau Lăzărică. Este un obicei practicat numai de fete. Una dintre fete, participantă la ceremonial, numită Lăzărița, se îmbracă mireasă. Aceasta, împreună cu alte fete cu care formează o mică ceată, colindă în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lăzărița se plimbă cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr sau Lăzărică: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunză, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci.
După acest scenariu, tipic pentru renovarea timpului anual sau sezonal, urma sărbătoarea prepascală a Floriilor. Sărbătoarea oferă numeroase practici populare legate de cultul morților: pomeni, înfigerea ramurilor de salcie în morminte, amenajarea și curățirea mormintelor, acte de divinație în care se solicită ajutorul spiritelor morților. Ramurile de salcie, simboluri ale vegetației de primăvară, erau la loc de cinste: se duceau la biserică pentru a fi sfințite, se foloseau la farmece și descântece, căpătau valoare de medicament pentru vindecarea diferitelor boli, se păstrau pentru a opri prin mijloace magice grindinile și furtunile distrugătoare, pentru a fertiliza cu ele stupii și vitele, etc.

 

Tradiții și obiceiuri legate de salcie
 
În Duminica Floriilor, în bisericile ortodoxe, se binecuvântează ramurile de salcie. În popor există credința că salcia are puteri miraculoase: alungă duhurile necurate, iar animalele și pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele. De aceea nu trebuie să ne mirăm dacă o mai întâlnim atârnată în adăposturile animalelor.
Salcia care era dusă la biserică trebuia să aibă mugurii desfăcuți. În cazul în care vremea fusese neprielnică pentru înmugurire, atunci crengile de salcie erau puse în apă cu cel puțin o seară înainte de a fi duse la biserică.
Există și obiceiul lovirii ușoare cu crenguța de salcie a copiilor și a animalelor. Părinții își loveau ușor cu ramurile de salcie copiii, spunând: „Bătaia salciei, să fii sănătos ca aceasta!“. Salcia era pusă și în apa în care se îmbăiau copiii.
Mugurii de salcie erau considerați vindecători. Cei care mâncau muguri de salcie, scăpau de friguri și de alte boli. Mugurii de salcie erau introduși în aluatul pentru pâine.
În popor, exista credința că salcia sfințită aruncată în foc, poate ajuta în cazul unui incendiu. Cu salcie sfințită, înmuiată în agheazmă, erau stropite atât casele oamenilor, cât și încăperile unde stăteau animalele, pentru a fi ferite de lucrarea duhului necurat.
Ramuri de salcie erau puse și pe stupi, pentru ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.
Oamenii puneau ramuri de salcie și pe pomii fructiferi. Exista credința că aceștia abia acum prind putere să rodească. Nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă ca aceștia să nu rămână fără rod.
Cine se încinge cu ramuri de salcie, sfințite de Florii, se spune că scapă de dureri de spate, iar cine înghite mâțișori de salcie nu va suferi de dureri în gât.
Se crede că nu e bine să arunci ramurile de salcie sfințită până la următoarele Florii.

Pagina: 1 2 3


 
 


Powered by Calendar Labs

Evenimentele zilei:counter
Vizitatori unici:

Universulcopiilor.wgz.ro statistics
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one