Buna Vestire este prăznuită de Biserică pe 25 martie. Buna Vestire sau popular Blagoveștenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Dintre sărbă­torile Maicii Domnului, Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente.
Data de 25 martie a fost aleasă în funcţie de cea a Crăciunului, la 25 decembrie (cu 9 luni înainte). Sărbătoarea cade întotdeauna în timpul Postului şi adesea în timpul Săptămânii Patimilor, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.
 
Tradiții și obiceiuri
Buna Vestire  este și o sărbătoare a primăverii. Se spune că se întorc rândunelele, iar cucul cântă pentru prima dată anul acesta, vestind primăvara. Din această cauză, Buna Vestire se mai numește în calendarul popular și Ziua Cucului. Se spune că primul cântec al cucului trebuie așteptat în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. ”Primul lucru pe care îl fac oamenii este să se spele cu apă rece, în care se pune şi leuştean, dacă a apărut deja." (profesorul etnolog Delia Suiogan de la Centrul Universitar Nord Baia Mare).
Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"
Flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?".  Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de așteptare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare.
În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii erau ameninţați cu toporul şi erau stropiți cu ţuică. Tot acum, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.
Se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăliga în apă, pentru ca mor peştii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor şi pentru a avea spor în casă. Se spune că este singura zi din an în care ai ocazia să stai la masă cu îngerul tău păzitor.
Tradiţia populară spune că în această zi, aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

 


Powered by Calendar Labs

Evenimentele zilei:counter
Vizitatori unici:

Universulcopiilor.wgz.ro statistics
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one