Candva, demult, la marginea unui oras, traia un mester batran care facea jucarii. Tot anul mesterea la ele cu dragoste si rabdare. Erau minunate si nu semanau una cu alta.

In Ajunul Craciunului, batranul mester pleca din oras sa-si vanda jucariile. Oamenii din acel oras nu erau prea bogati. Mesterul le vindea jucariile pe mai nimic.

Dar asta nu-i scadea cu nimic bucuria de a face jucarii de care copiii sa se bucure, dupa datina, in dimineata de Craciun. Pana intr-un an in care…

Mesterul vanduse toate jucariile si se intorcea spre casa. La marginea orasului s-a oprit sa priveasca o fereastra. Stia ca acolo locuieste o familie saraca si se intreba ce jucarii or fi primit copiii din aceasta casa.

Trei copii visau cu voce tare:

- Daca am avea un soldatel de plumb, numai unul, ne-ar fi de ajuns…

- Ne-am juca impreuna si nu ne-am certa niciodata pentru el. Batranul stia ca nu mai avea nicio jucarie si tare ar vrea sa le daruiasca macar una. Dar ce minune! Tocmai un soldatel de plumb rasarise, nu se stie de unde, in fundul sacului. Si, astfel, dorinta celor trei frati sarmani s-a indeplinit.

In drum spre casa, batranul gandea: "As vrea sa fac atat de multe jucarii, incat sa daruiesc cate una fiecarui copil din lume, dar mai ales celor sarmani, carora n-are cine sa le cumpere". Si acum mergea asa, pe ganduri, vazu in zapada un pui de caprioara care-l privea cu ochi tristi.

- Sarmana faptura, ce te doare?

Se pare ca puiul de caprioara se ranise la un picior. Cum a stiut si cu ce a avut la indemana, batranul i-a legat rana si l-a ajutat sa se ridice.

Atunci faptura aceea gingasa i-a vorbit cu glas limpede ca si de copil:

- Acum vad ca ai o inima buna. Dorinta ti se va indeplini.

Ca din pamant a aparut o sanie fermecata purtata in zbor de niste reni minunati.

Si batranul s-a inaltat cu ei in slava cerului instelat, spre o lume de basme. Chiar si hainele lui saracacioase se preschimbasera in niste haine neobisnuite de culoare rosie.

N-ar fi putut spune cat si pe unde l-a purtat sania fermecata. Intr-un tarziu, a simtit cum coboara lin intr-un tinut inzapezit, unde il astepta o casuta cu ferestre luminate. O multime de pitici, ca si cei din povesti, l-au intampinat bucurosi.

Piticii erau harnici si indemanatici, gata sa se apuce de treaba. Materialele se gaseau din belsug, caci, nu se stie cum, se inmulteau mereu si nu se terminau niciodata. Iar batranul mester priceput ii indruma pe pitici si impreuna faceau jucarii, mereu mai multe si mai frumoase. Pentru fiecare copil din lume, jucaria pe care si-o doreste.

In seara de Ajun sosesc colindatorii, la fiecare casa. Ei aduc vestea minunata a Nasterii Domnului si ureaza un an bun si imbelsugat.

Tarziu, cand noaptea se lasa, copiii se culcusesc in patucurile lor. In urechi le mai suna inca zvonul de colinde: "O, ce veste minunata"…Apoi adorm si viseaza…Dar oare vis sa fie???

Este noaptea in care visele copiilor se implinesc. A doua zi, in dimineata de Craciun, in jurul bradului impodobit, bucuria nu mai are margini. Niciunul dintre ei n-a fost uitat. Iar, dupa numele sarbatorii, copiii i-au pus numele Mos Craciun si asa a ramas pana astazi.

De aceea, in zilele acestei sfinte sarbatori, cand stam cu totii in jurul mesei incarcate cu bunatati, nu trebuie sa-i uitam pe cei sarmani. Mosul are grija de ei o data pe an. Noi trebuie sa ne gandim la ei mereu!Powered by Calendar Labs

Evenimentele zilei:counter
Vizitatori unici:

Universulcopiilor.wgz.ro statistics
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one