In primii ani putem dezvolta vocabularul bunelor maniere cu „Multumesc”, „Te rog”, „Iarta-ma”, „Scuza-ma”, „Bine ai venit” , “Poftim” , ajungand treptat la formulari mult mai complicate.
Salutul: trebuie sa spuna “Buna ziua”, ”La revedere”, in functie de situatie.
La masa: se vor folosi tacamurile, se va sta drept, fara a sprijini coatele pe masa si fara a da din picioare. Trebuie sa stea la masa pana au terminat toti de mancat. Daca doreste sa se ridice inainte, spune-i sa ceara permisiunea, sa se ridice multumind pentru mancare si sa-si aranjeze scaunul inainte de a parasi masa. Pentru a putea fi insusite cat mai usor aceste reguli, este necesar sa participe activ si ceilalti membri ai familiei.

La joaca: invata-l pe copil sa imparta jucariile cu alti copii. De asemenea, este important sa stie sa piarda si sa castige o competitie.
La gradinita: explica-i micutului ca poreclele sau glumele rautacioase adresate colegilor ii fac sa sufere pe acestia. Daca nu ii place atitudinea unuia dintre copii, atunci ar fi mai indicat sa i se adreseze direct acestuia, dar sa evite denumirile rautacioase.
La telefon: este bine sa stie regulile de urmat atunci cand initiaza un apel telefonic si cand raspunde la telefon.
Respecta intimitatea si obiectele celorlalti: invata-l ca nu este bine sa umble cu telefoanele, gentile sau alte obiecte ale musafirilor sau cunoscutilor. Cand doreste sa intre intr-o incapere a carei usa este inchisa, trebuie neaparat sa bata la usa. Invata-l ca nu are voie sa intrerupa conversatia ta cu alte persoane.
Invata-l sa astepte pana termini, apoi acorda-i atentie.
 
Daca uita sa respecte anumite reguli, nu exagera. Aminteste-i cum se procedeaza corect, dar pastreaza-ti calmul. In caz contrar, copilul se va revolta si se va declansa un conflict de putere sau control intre voi doi.
Asigura-te ca iti exprimi aprecierea fata de comportamentele corecte al copilului tau. Incurajeaza-i fiecare atitudine si gest politicos pe care il face.
Fii atent/a la ce filme si desene animate se uita la televizor. Incearca sa selectezi programele pe care le vizioneaza, pentru a nu invata modele gresite de compotament.
Apeleaza si la alte surse de informatie pe aceasta tema. Exista carti de bune maniere special scrise pentru copii, precum si carti de povesti care scot in evidenta importanta bunelor maniere. Le puteti citi impreuna.
Nu te astepta sa il inveti pe micut toate regulile deodata. Daca ii prezinti o lista lunga cu ce are voie si ce nu are voie sa faca, nu vei reusi decat sa ii provoci confuzie. In plus, va uita foarte repede ce i-ai spus. Profita de fiecare ocazie ivita pentru a-l invata cate putin. De exemplu, cand urmeaza sa mergeti impreuna in vizita, explica-i ce se va intampla si cum trebuie sa se poarte. Explica-i copilului tau ca bunele maniere se aplica peste tot, nu doar in compania pesoanelor straine. Asadar, nu accepta comportamente nepotrivite acasa, doar pentru ca “nu il vede nimeni”.
(Sursa: informatiiprofesionale.ro)


Powered by Calendar Labs

Evenimentele zilei:counter
Vizitatori unici:

Universulcopiilor.wgz.ro statistics
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one