Manierele in timpul mesei sunt foarte importante, deoarece felul in care ne purtam si ceea ce spunem ii face pe ceilalti sa se simta bine sau nu.
Nu ne asezam la masa pana nu ne spalam pe maini si pe fata. Incepem sa mancam abia dupa ce s-a facut urarea de “Pofta buna!”.
Stam drept, dar nu intepeniti. Nu punem picioarele nici sub scaun, dar nici prea departe in fata, pentru a nu-i incomoda pe ceilalti. Nu ne agatam de scaun. Pozitia mainilor are o mare importanta la masa. In nici un caz bratele si mai ales coatele nu trebuie sa stea pe masa. Nu tinem cu mainile farfuria din care mancam. Pozitia corecta, de repaos, este cea cu bratele lipite de corp si cu incheieturile mainilor sprijinite de marginea mesei. Aceasta tinuta se schimba cand mancam, pastrandu-ne insa coatele lipite de trunchi.
Distanta mare dintre corp si farfurie sta la originea tuturor greselilor care se comit la masa. Daca scaunul e prea departe de masa este de asteptat sa ne patam oricat de atenti am fi. Trebuie sa ne asezam in asa fel incat capul sa fie aplecat putin deasupra marginii mesei.
Se mananca cu gura inchisa, fara sa plescaim. Daca trebuie sa raspundem la o intrebare, asteptam sa inghitim din gura apoi raspundem.
Rugam sa ni se dea un platou sau altul, folosind formula “Te rog!”, fara sa ne intindem dupa el.
Lingura si cutitul sunt tinute intotdeauna in mana dreapta. Nu exista nicio exceptie de la aceasta regula. Furculita este tinuta in mana stanga cand utilizam cutitul in acelasi timp cu ea. O vom trece in dreapta cand terminam de taiat cate o bucata de friptura, de pilda.
La sfarsitul unui fel de mancare, in farfuria care trebuie luata, punem paralel cutitul si furculita, cu dintii in jos.
In timp ce mancam tinem tacamul deasupra farfuriei, fara sa-l ridicam prea mult in aer, mai ales fara sa gesticulam cu el.
Lingura se tine ca un creion, intre degetul mare si cel aratator, si o dirjam cu ajutorul celui mijlociu si al incheieturii mainii.
Cutitul se tine intre degetul mare si cel mijlociu, iar aratatorul se sprijina pe spatele manerului. In niciun caz nu se pune aratatorul pe spatele lamei.
Cand folosim furculita o intoarcem cu dintii in jos, pentru a o putea infige in bucata pe care o ducem la gura.
Daca un tacam ne scapa pe jos din neatentie, cerem altul. Nu-l stergem sau nu suflam in el, spunand: "Nu-i nimic!". Cand bem, pastram tacamul in farfurie: furculita la stanga, cu dintii in sus, si cutitul la dreapta, cu lama sub curbura furculitei. Daca farfuria este goala si punem tacamurile incrucisate, este semn ca dorim sa mai fim serviti din felul respectiv.
La masa trebuie evitate orice zgomote: plescaitul, sorbitul, ciocnitul tacamurilor de vesela, oftatul, etc. Indepartarea resturilor ramase intre dinti nu se face la masa, in prezenta tuturor. Retrageti-va la baie!
La masa nu vom avea o alta activitate, cum ar fi cititul sau jocul cu vreo jucarie.
Cand terminam de mancat spunem “Multumesc pentru masa!”.


Powered by Calendar Labs

Evenimentele zilei:counter
Vizitatori unici:

Universulcopiilor.wgz.ro statistics
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one