„Copilul nu datoreaza parintelui viata, ci cresterea."

Nicolae Iorga

 

 

 

Probabil toti parintii, sau marea lor majoritate, se intreaba cand si cine trebuie sa inceapa educarea copilului. Multi dintre parinti probabil spun ca acest rol ii revine educatoarei, educatoarea se asteapta ca fiecare copil sa vina de acasa cu minimul de bune maniere...si-atunci cine e raspunzator de educarea copiilor?


Adevarul este ca parintii sunt cei care incep educarea propriilor copii si asta inca de cand acestia se nasc. Copiii invata din atmosfera de liniste din casa, din exemplele pe care le dau parintii, din relatiile de prietenie pe care le au cu parintii, retin toate acestea si inteleg ca asta este normalitatea.


Copilul trebuie sa invete de mic ca exista limite si reguli, fara de care nu putem trai, trebuie sa stie sa-si recunoasca greselile, sa le indrepte si sa nu le mai repete.


Este foarte important sa folosim reguli si formule de politete intre membrii familiei, inclusiv in relatia cu copilul/copiii, chiar daca acestia nu stiu sa vorbeasca. Vor retine formulele de politete si le vor folosi atunci cand vor sti sa comunice cu cei din jur.


Politetea a fost, este si va fi mereu indispensabila oricarui om, indiferent de societatea in care traieste. Un proverb indian spune ca „Florii i se cere parfum, iar omului politete".


Respectul, grija si interesul fata de cei din jur trebuie sa domine relatiile dintre oameni. Daca suntem politicosi cu cei din jur, vom fi apreciati de ceilalti, iar ei, la randul lor, se vor purta la fel cu noi.


Aceste reguli au fost adunate in niste „Coduri ale bunelor maniere" si, chiar daca au suferit in timp numeroase schimbari, regulile de baza ale respectului fata de cei din jur si fata de tine insuti au ramas aceleasi.Powered by Calendar Labs

Evenimentele zilei:counter
Vizitatori unici:

Universulcopiilor.wgz.ro statistics
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one